Navigovat do servisuKarviná - Staré Město, Bohumínská 373/7Telefon+420 596 322 020 E-mailcruservis@cruservis.cz Otevírací dobaPo - Pá: 7.45 - 16.45 So: po dohodě

Bosch eClutch: Spojka-by-wire

1.9.2013

Méně obratní majitelé vozů s manuální převodovkou by měli zbystřit: Bosch představil elektronický spojkový pedál.

Klasická spojka je u manuální převodovky s levým pedálem spojena hydraulickou vazbou, takže řidiče nic neuchrání před nechtěným zhasnutím motoru. Společnost Bosch přichází se zajímavým konceptem „poloautomatu“, tedy přesněji řečeno s plně elektronicky ovládanou spojkou.

Absence mechanické vazby se v 21. století nemusíme bát, ostatně nejen u ovládání moderních dopravních letadel, ale třeba i u pedálu akcelerátoru v autech je nepřítomnost mechanického spojení už řadu let běžná. A kromě několika málo přešlapů (nejznámější je ten automobilky Toyota) si není nač stěžovat.

Elektronická spojka v praxi nejen zabrání nechtěnému zhasnutí motoru při neopatrném rozjezdu (či při nevyřazení v průběhu zastavování), dovolí vám i pohodové popojíždění na jedničku v dopravních zácpách, protože na levý pedál můžete v klidu zapomenout. Výrobce navíc udává, že díky „optimálním rozjezdům“ a „plachtění“ ušetříte až 10 procent paliva. Po dotyku pedálu brzdy by auto mělo začít klasicky brzdit motorem.

 
A ještě další výhoda elektronické spojky: díky ní budete moci mít full-hybrid, tedy hybridní vůz schopný jízdy pouze na elektrický pohon, s manuálním řazením. V současné době je přechod z benzinového na čistě elektrický pohon možný jen u automatických převodovek.

Je elektronická spojka správným krokem? V případě vyřešení problému s příjemnou zpětnou vazbou pedálu zbývá ještě jeden problém: sportovní vozy. I u nich by však inženýři mohli přijít se zajímavým řešením, ušitým na míru. A manuál s launch-controlem zní zajímavě.

 

zdroj: auto.cz

Další články

Mercedes 9G-Tronic: Devítistupňová převodovka podrobně

Bosch testuje automaticky řízená auta v běžném provozu

Apple iOS7: Od roku 2014 kompatibilní se systémy v automobilech

Rozvodové řetězy:Praskají i nadále

Land Rover představí jako první na světě devítistupňovou převodovku