Navigovat do servisuKarviná - Staré Město, Bohumínská 373/7Telefon+420 596 322 020 E-mailcruservis@cruservis.cz Otevírací dobaPo - Pá: 7.45 - 16.45 So: po dohodě

Česko-slovenský závodní vůz Praga R1R získal silniční homologaci

20.5.2015

Vůbec nejostřejší a nejrychlejší česko-slovenský silniční vůz – právě tím je Praga R1R. Automobilka se nyní pochlubila prvními fotografiemi extrémně rychlého vozu, který budeme moci brzy vidět na silnicích.

Trvalo to více než 68 let, než na silnice znovu vyjel osobní automobil značky Praga. Je pravda, že nový vůz vyráběný českou firmou na Slovensku je poněkud extrémní reinkarnací závodního stroje pro běžné použití, ale vůz nyní získal silniční homologaci, takže se dá považovat za normální, byť malosériový automobil.

Stejně jako okruhová varianta Praga R1 využívá i R1R karbonový monokok, který splňuje nejvyšší bezpečností požadavky okruhových speciálů, ale zároveň je v silniční verzi vozu motor zabudován v nosném rámu pro zlepšení jízdních vlastností. Samozřejmostí je vypiplaná aerodynamika.

Co se týče výkonů, automobilka se omezila na suché konstatování, že R1R bude mít poměr výkonu a hmotnosti 550 koní na 1000 kg, což je na úrovni Bugatti Veyron. Očekávejte však před zadní nápravou uložený čtyřválcový turbomotor od Renaultu s výkonem alespoň 340 koní.

Nyní má automobil absolvovat finální fázi testování na silnicích se zaměřením na spolehlivost a jízdní vlastnosti. Podle svých tvůrců pak má Praga R1R oproti svým konkurentům jako je britský Radical výhodu nejen v lepším fungování na trati, ale také v nižších provozních nákladech a vyšší spolehlivostí.

Jedno je však jisté, tohle je vůbec nejrychlejší a nejextrémnější silniční auto, které v Česku a na Slovensku kdy vzniklo.


 

zdroj: auto.cz

Další články

Aplikace pro chytré hodinky umožní ovládat automobily na dálku.

Opel pracuje na světlometech, sledujících pohled řidiče.

V Česku prý jezdí tisíce vozů s odstraněnými filtry pevných částic

Škoda Superb III - premiéra

Na STK již nově nedostanete zelenou emisní známku.!!!