Navigovat do servisuKarviná - Staré Město, Bohumínská 373/7Telefon+420 596 322 020 E-mailcruservis@cruservis.cz Otevírací dobaPo - Pá: 7.45 - 16.45 So: po dohodě

Stát chce vytvořit veřejnou databázi s najetými kilometry aut

14.7.2014

Nová databáze by měla zabránit prodeji vozů se stočenými kilometry. Skutečný stav ujetých kilometrů by měl být veřejně dostupný.

 

Stát chce vytvořit veřejně dostupnou databázi, která by umožnila spotřebitelům i prodejcům zjistit údaje o skutečném počtu najetých kilometrů u konkrétního vozidla. Má jít o jedno z opatření proti podvodnému stáčení počtu ujetých kilometrů při prodeji ojetých aut. Na dnešním semináři ve Sněmovně to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. 

Databáze ujetých kilometrů by mohla být součástí registru motorových vozidel, kam by tyto údaje musely zapisovat Stanice technické kontroly (STK). Variantním řešením by bylo podle Mládka získávat tyto výpisy podobně jako třeba výpisy z katastru nemovitostí. To by ale muselo být zpoplatněno. Výtěžek z poplatků by sloužil dalšímu rozvoji tohoto elektronického evidenčního systému.

"Aby databáze byla účinná, je zapotřebí, aby byla online," řekl ředitel odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Martin Linhart. Zájemce by pak jednoduše zadáním VIN kódu získal ihned požadovanou informaci. Ministerstvo podle něj chce, aby informace byly širší a týkaly se například i dopravních nehod. 

Další články

Audi pracuje na elektrickém turbodmychadlu, dostane ho jako první nová Q7?

Převodovka Mercedes-Benz 9G-Tronic: Devětkrát lepší

Audi: Nový šestiválec 3.0 TDI má vyšší výkon a splňuje Euro 6

Automatické převodovky: Trendy v jejich konstrukci

Toyota vyvíjí speciální spalovací motor pro elektromobily