Navigovat do servisuKarviná - Staré Město, Bohumínská 373/7Telefon+420 596 322 020 E-mailcruservis@cruservis.cz Otevírací dobaPo - Pá: 7.45 - 16.45 So: po dohodě

Audi budou komunikovat se semafory, už příští rok.

18.8.2016

Moderní systém komunikace mezi vozy značky Audi a semafory bude zatím fungovat v USA, jmenovitě ve městech Washington D.C. a Lad Vegas.

Budoucnost automobilů je nepochybně v autonomním řízení. Důležitou součástí aut bez řidičů bude komunikace mezi vozidly a dopravní infrastrukturou, která je na rozdíl od různých jízdních asistentů doslova v plenkách. Vývoj takových komunikačních systémů sice již probíhá, realizace v praxi se ale zatím nedočkaly. To se však nyní mění.

Audi totiž v příštím roce začne prodávat vozy, které budou díky mobilnímu internetovému připojení LTE schopné komunikovat se semafory na světelných křižovatkách. Tato auta budou v reálném čase získávat data od semaforů, na jejichž základě řidičům ukážou, kolik zbývá času, než naskočí zelená.

 

Pravda, zatím se to nezdá jako nějaký zázrak techniky, zvlášť s ohledem na to, že existují semafory, které řidičům samy ukážou zbývající čas do zelené (nebo do červené). Nějakým způsobem se ale začít musí a toto je pro Audi pilotní projekt, na němž automobilka spolupracuje s americkou firmou Traffic Technology Services.

„Tato funkce představuje první krok Audi v integraci vozidla a infrastruktury. V budoucnu bychom tuto techniku mohli integrovat do navigací aut nebo systémů start-stop,“ tvrdí Pom Malhotra, který se u Audi zabývá konektivitou. Podle Malhotry by toto řešení mohlo přispět ke zlepšení plynulosti dopravy ve městech a tím snížení dojezdových časů nebo spotřeby paliva aut v městském provozu. Semafory by totiž v budoucnu mohly snáze prodlužovat „zelenou“ na základě aktuální dopravy, navigace by zase účinněji odhadla dojezdový čas do cíle nebo nabídla alternativní trasu. Účinněji by pracovaly i kritizované start-stopy, které by vypínaly motor v době, kdy by to mělo skutečně smysl.

Pilotní projekt Audi se zatím týká pouze amerického trhu. Systémem komunikace s dopravní infrastrukturou budou moci být vybaveny modely A4 Allroad a Q7, a to v rámci služby Audi connect PRIME. Funkce se ve vozech bude objevovat v rámci příchodu modelového roku 2017, zatímco samotné semafory budou komunikačním systémem postupně vybavovány počínaje příštím rokem. „Chytré“ světelné křižovatky budou fungovat ve vybraných amerických městech, jmenovitě třeba v Las Vegas a Washingtonu D.C.

 

 

 

 

zdroj: auto.cz

Další články

Nové tlumiče od Audi: Čím více hrbolů, tím nižší spotřeba!

Rozvodové řetězy II: Máme se jich pořád bát?

I rozvodový řetěz může selhat (1. část)

Odstraněný filtr pevných částic vs. STK. Opravdu už neprojdete?

Benzinové motory Volkswagenu dostanou filtr pevných částic